Inbody logo

Tehnologija

Izvedite več o analizi telesne sestave in o tem, kako je InBody izboljšal obstoječo tehnologijo BIA, da bi strokovnjakom zagotovil natančno analizo telesne sestave.

Kaj je bioelektrična impedančna analiza (BIA)?

Naprave InBody uporabljajo metodo, imenovano bio-električna impedančna analiza (BIA), za merjenje telesne sestave, ki vašo težo razdeli na različne komponente, kot sta pusta telesna masa in maščobna masa, za oceno zdravja in prehrane.

InBody ločeno izmeri posamezne dele vašega telesa in ne celo telo naenkrat.

Tehnični izraz za to je direktna segmentalna multifrekvenčna bioelektrična impedančna analiza (Direct Segmental Multi-frequency Bioelectrical Impedance Analysis ali DSM-BIA). InBody ločeno izmeri impedanco (upor izmeničnih električnih tokov) trupa, rok in nog našega telesa. Ta nov merilni koncept meri upor križanja dveh tokov in združi vrednosti rok, nog in trupa.

Tehnologija, ki so jo pri podjetju InBody razvili in patentirali po vsem svetu, pomeni veliko razliko pri natančnosti rezultatov vaših meritev.
Druge manj tehnološko razvite naprave pri meritvah upoštevajo celotno telo kot en sam cilinder, ki zajema eno impedančno vrednost za roke, noge in trup.

Človeško telo je sestavljeno iz petih cilindrov: roke, noge in trup. S tehnologijo InBody lahko neposredno izmerimo impedanco trupa. V trupu se nahajajo številni interni organi, njegove metabolne lastnosti pa se razlikujejo od tistih rok in nog. Zato je izjemno pomembno, da se meritev trupa opravi natančno in neposredno, pa čeprav je to zelo težko, saj je v primerjavi z rokami in nogami upor v trupu zelo nizek.

Izključitev empiričnih ocen

InBody ločeno izmeri posamezne dele vašega telesa in ne celo telo naenkrat.

Empirične ocene so vrednosti, ki jih pridobimo z opazovanjem. Ti podatki so uporabni pri merjenju tipičnih telesnih tipov. Toda kaj se zgodi, če ne ustrezate takšnemu tipu. 

Zahvaljujoč ločenim meritvam trupa, rok in nog bodo vaši InBody rezultati natančni ne glede na starost, spol, raso in telesni tip. 

InBodyju ni treba uporabljati empiričnih enačb za izračun vaših rezultatov, ker analizatorji telesne sestave InBody izmerijo vaše celotno telo v 5 valjev, kar vam omogoča merjenje trupa ločeno od preostalega telesa. Vaša telesna sestava je določena izključno z uporabo vrednosti impedance, ugotovljenih iz vsakega od petih segmentov telesa in vaše višine.

Multifrekvenčne meritve

Nadzorovanje poti visokofrekvenčnih valov je zelo težko. To tehnično znanje je specifična posebnost naprav InBody in je rezultat večletnih izkušenj na tem področju.

Električni tok ima drugačno prebojno silo glede na frekvenco. Nizke frekvence potujejo po toku tekočine zunanje površine in niso sposobne prebiti celične stene, lahko pa zato pomagajo izmeriti zunajcelično tekočino. Višje frekvence omogočajo merjenje tekočine znotraj celice, saj lahko prebijejo celično steno. Z uporabo raznolikih setov frekvenc lahko InBody natančno izmeri količino tekočine znotraj in zunaj celic in to ločeno.

Z uporabo večih različnih frekvenc zagotovimo tudi več informacij o telesni sestavi, saj pridobimo več upornih vrednosti. Delovanje merilnika telesne sestave InBody770 temelji na šestih različnih frekvencah, ki merijo posamezni segment in tako skupaj zagotavljajo 30 ločenih impedančnih vrednosti, kar omogoča natančne informacije o telesni sestavi.

Prve BIA naprave so za izračun celotne telesne tekočine uporabljale samo frekvenco 50 kHz. Voda je shranjena po celem telesu in celotno telesno tekočino (TBW) lahko razdelimo na 2 razdelka:

  • Intracelularna voda (ICW) – znotraj celic mišic, kosti, organov itd.
  • Zunajcelična voda (ECW) – voda v krvi in ​​intersticijskih tekočinah

 

Frekvenca 50 kHz ali nižja komajda prehaja skozi celično membrano in ne more dati natančne meritve znotrajcelične vode. Zato je bilo treba znotrajcelično vodo oceniti tako, da jo izračunamo sorazmerno glede na zunajcelično vodo. Ocena znotrajcelične vode je bila mogoča, ker je tipično razmerje med celično vodo in zunajcelično vodo približno 3:2. Vendar pa imajo starejši in telesno močnejši bolniki, ki potrebujejo analizo telesne sestave, običajno visoko razmerje zunajcelične vode, kar izniči razmerje 3:2.

InBody uporablja več tokov na različnih frekvencah ter tako zagotovi najbolj natančno analizo telesne tekočine. Električni tokovi prodirajo različno, odvisno od frekvence. Nekatere frekvence so bolj primerne za merjenje telesne vode zunaj celice, druge pa lahko prehajajo skozi celične membrane za merjenje celotne telesne vode. Z drugimi besedami, visokofrekvenčni tok lahko dobro prehaja skozi celično membrano, kar omogoča merjenje tako znotraj kot zunajcelične vode. Nasprotno pa nizkofrekvenčni tok skorajda ne prehaja skozi celično membrano. Zato teče skozi zunajcelično vodo in meri zunajcelično vodo.

InBody lahko meri tako znotrajcelično kot zunajcelično vodo, saj uporablja več frekvenc od 1 kHz do 1 MHz.

Glede na to, da se stopnja prodiranja skozi celično membrano razlikuje glede na frekvenco, lahko znotrajcelično vodo pridobimo z neposrednim merjenjem namesto s predpostavko. Uporaba več frekvenc omogoča veliko bolj podrobno analizo individualne sestave telesa.

Z razlikovanjem znotrajcelične vode in zunajcelične vode je mogoče dobiti indeks edema in druge številke. To omogoča uporabo analizatorja telesne sestave v nefrologiji in na področju rehabilitacije.

 

8-točkovni sistem

Pri meritvah impedance z elektrodami zmeraj prihaja do stičnega upora. Za natančne meritve upora v telesu je pomembno, da je stični upor pod nadzorom.

Merilniki InBody uporabljajo edinstveno metodo namestitve elektrod. 8-točkovna taktilna metoda (8 kontaktnih točk prihaja iz dveh elektrod za palec, dveh elektrod za dlani, dveh elektrod za podplat in dveh elektrod za peto) ločuje začetno točko toka in napetosti. Tako se meritev zmeraj prične na določeni točki v zapestjih in gležnjih. To zagotavlja visoko ponovljivost rezultatov in pravilno telesno impedančno merjenje, saj je vpliv stičnega upora s kožo izločen.

Anatomska zasnova ročne elektrode ustvarja preprost položaj držanja. Uporaba napetostne palčne elektrode zagotavlja, da se merjenje toka vedno začne na zapestju in vrnejo se enake vrednosti meritev, tudi ko pacient spremeni položaj držanja elektrode ali kontaktne točke na roki.

Izvedite več o analizi telesne sestave in o tem, kako je InBody izboljšal obstoječo tehnologijo BIA, da bi strokovnjakom zagotovil natančno analizo telesne sestave.

DSM - BIA tehnologija
Inovacije BIA tehnologije
InBody analiza telesne sestave

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in nam pomagajo prepoznati obiskovalca, ko se ponovno vrnete na našo spletno stran. Pri tem nam pomagate razumeti, kateri deli spletnega mesta so najbolj obiskani in uporabni. Vsi podatki so popolnoma anonimni!