Pomen faznega kota za uspešnost športnikov

Na področju elitnih športov je doseganje in ohranjanje vrhunske zmogljivosti večplasten podvig. Športniki in trenerji nenehno iščejo inovativne metode za izboljšanje zmogljivosti, optimizacijo okrevanja in preprečevanje poškodb.

Med različnimi metrikami in orodji, ki so na voljo, izstopa po svojih edinstvenih vpogledih merjenje faznega kota (PhA).

Raziskovalni vpogled v fazni kot in mišično zmogljivost

Raziskave poudarjajo pomen faznega kota (PhA) pri ocenjevanju mišične zmogljivosti med športniki.

Obsežna študija,  v kateri je sodelovalo 117 odraslih športnikov iz različnih športnih okolij, je preučevala korelacijo med faznim kotom celotnega telesa in mišično zmogljivostjo. Ključne meritve zmogljivosti, vključno z močjo oprijema in močjo skoka proti gibanju, so bile ocenjene v povezavi z faznim kotom celotnega telesa in segmentnim faznim kotom, skupaj z meritvami vitkega mehkega tkiva, pridobljenimi z BIA in dvoenergetsko rentgensko absorpcijometrijo.

Ugotovitve so pokazale: fazni kot celotnega telesa je pokazal pozitivno povezavo z relativno močjo in relativno absolutno močjo, neodvisno od pustega mehkega tkiva.

To pomeni, da je fazni kot, ne glede na to, ali se meri za celotno telo ali določen segment, lahko koristen pokazatelj zdravja mišic, ki je pomemben za ocenjevanje športnikove uspešnosti.

Kaj je fazni kot?

Fazni kot je ključna metrika, izpeljana iz bioelektrične impedančne analize (BIA), metode, ki jo uporabljajo visokotehnološke naprave, kot je InBody. Meri celovitost telesnih celic in količino športnikove puste telesne mase, kar odraža zdravje njegovih celic in tkiv. Preprosto povedano, fazni kot zagotavlja posnetek celičnega zdravja športnika, ki je temelj njegovega splošnega fizičnega stanja.

InBody 770 nudi možnost izpisa faznega kota na listu rezultatov.

Zakaj je fazni kot ključnega pomena za športnike?

 1. Ocena kakovosti mišic: Fazni kot je pokazatelj zdravja in delovanja mišic. Za športnike je višji fazni običajno povezan z boljšo kakovostjo mišic, kar je ključnega pomena za moč, vzdržljivost in zmogljivost.
 2. Vpogledi v usposabljanje in regeneracijo: Spremljanje sprememb faznega kota lahko pomaga pri ocenjevanju vpliva usposabljanja in strategij okrevanja. Padajoči fazni kot lahko kaže na neustrezno regeneracijo ali nastajajoče zdravstvene težave.
 3. Prehransko svetovanje: Ko fazni kot in mišična masa stagnirata, to lahko pomeni, da se prehranski načrt športnika ni ustrezen kot zahteva režim treninga. Prehranska ocena, vključno z optimizacijo prehranskih načrtov, ki temeljijo na upoštevanju faznega kota, postane ključnega pomena za zagotovitev, da telo dobi ustrezno ravnovesje hranil za učinkovit razvoj mišic in regeneracijo.

Maksimiranje zmogljivosti s faznim kotom

Športniki z višjim faznim kotom imajo splošno boljše celično zdravje, kar je povezano z večjo in močnejšo mišično maso. Športniki, ki želijo povečati svojo zmogljivost, lahko to dosežejo s spremljanjem svojega faznega kota. Tukaj je nekaj načinov za učinkovito uporabo podatka faznega kota:

Nekaj načinov za učinkovito uporabo podatka faznega kota:

 1. Prilagojeni programi usposabljanja: razumevanje posameznih različic celičnega zdravja lahko vodi do prilagojenih programov usposabljanja, ki ustrezajo potrebam in ciljem posameznikov.
 2. Optimizirane strategije regeneracije: fazni kot lahko kaže na stanje stresa in okrevanja telesa. Športniki lahko te podatke uporabijo za prilagoditev svojih protokolov okrevanja, kar zagotavlja ustrezen počitek in regeneracija.
 3. Prehranske prilagoditve: redno spremljanje faznega kota lahko signalizira potrebo po prilagoditvi prehranskega načrta. Športniki lahko sodelujejo s strokovnjaki za prehrano, da spremenijo svojo prehrano, pri čemer se osredotočijo na hranila, ki izboljšujejo zdravje celic in zmogljivost.

Pomen visokega in nizkega faznega kota

Višji fazni kot kaže na večjo celovitost in delovanje celic, kar odraža bolj zdrave celice. Nasprotno pa lahko nižji rezultati faznega kota pomenijo ogroženo celično zdravje ali morebitno podhranjenost.

V kontekstu telesne pripravljenosti lahko zdrav fazni kot povežemo z učinkovitejšimi vadbami, hitrejšim časom okrevanja in izboljšano splošno atletsko zmogljivostjo. Ko gre za zdravstveno stanje posameznika, lahko kaže na boljši prehranski status in celo pomaga napovedati zdravstvena tveganja.

Sledenje okrevanju po poškodbah in izboljšana rehabilitacija

Fazni kot ni povezan le s športno zmogljivostjo, temveč je tudi ključno orodje za spremljanje napredka in učinkovitosti okrevanja in rehabilitacije poškodb. Tukaj je opisano, kako je lahko fazni kot uporabljen na teh področjih:

 1. Fazni kot kot indikator okrevanja po poškodbi: naraščajoči fazni kot je lahko zgodnji pokazatelj izboljšanja po poškodbi, kar nakazuje, da športniki upoštevajo navodila za rehabilitacijo.
 2. Prilagojeni rehabilitacijski programi: Če se fazni kot zmanjšuje ali se ne izboljšuje, lahko to pomeni, da trenutna rehabilitacijska rutina ni primerna za športnika. Spremljanje faznega kota med postopkom okrevanja lahko pomaga oblikovati rehabilitacijske programe, ki spodbujajo hitrejše in učinkovitejše okrevanje.
 3. Odločitve o »vrnitvi v igro«: Natančna ocena športnikove pripravljenosti, da se po poškodbi »vrne v igro«, je ključnega pomena. Meritve faznega kota lahko zagotovijo objektivne podatke pri sprejemanju te odločitve.

Uporabni nasveti za izboljšanje faznega kota

Izboljšanje faznega kota je sinonim za izboljšanje celičnega zdravja, kakovosti mišic in splošnega fizičnega počutja. Športniki lahko upoštevajo več ukrepov, da pozitivno vplivajo na svoje odčitke faznega kota:

 1. Uravnotežena in hranilno bogata prehrana: Osredotočite se na prehrano, bogato s hranili, ki podpirajo celično zdravje, vključno z antioksidanti, zdravimi maščobami in ustreznimi beljakovinami. Hidracija je enako pomembna.
 2. Redni trening moči in kondicije: Vključite uravnoteženo kombinacijo treninga moči, vzdržljivosti in prožnosti, da izboljšate kakovost mišic in splošno telesno zdravje.
 3. Ustrezen počitek in okrevanje: Prednost dajte počitku in okrevanju, vključno s kakovostnim spanjem in dnevi počitka, da telesu omogočite okrevanje in regeneracijo.
 4. Obvladovanje stresa: Kronični stres lahko negativno vpliva na celično zdravje. Vključitev tehnik zmanjševanja stresa, kot so meditacija, joga ali druge sprostitvene prakse, je izredno pomembno.
 5. Redni zdravstveni pregledi: Poleg sledenja faznemu kotu lahko redni zdravstveni pregledi zagotovijo celovit pregled nad zdravstvenim stanjem športnika in prispevajo k prilagoditvam treninga in življenjskega sloga.

 

Razumevanje in uporaba faznega kota lahko spremeni način treninga za športnike na vseh ravneh. Ta metrika ponuja globlji vpogled v notranje delovanje telesa, ki presega tradicionalna merila telesne pripravljenosti in zmogljivosti. Z osredotočanjem na izboljšanje faznega kota lahko športniki izboljšajo svojo zmogljivost, pospešijo okrevanje, preprečijo poškodbe in potencialno podaljšajo svojo športno kariero.

Redno spremljanje faznega kota v kombinaciji s prilagojenimi strategijami treninga in regeneracije lahko športnikom pomaga, da ostanejo na vrhu svoje igre. Vključitev te meritve v športne režime pomeni premik k bolj personaliziranemu in učinkovitemu atletskemu treningu in upravljanju zdravja.

Skratka, fazni kot je več kot le številka, je odraz športnikovega splošnega zdravja in napovedovalec njegovega atletskega potenciala. S sprejetjem tega močnega orodja lahko športniki in trenerji odklenejo nove ravni zmogljivosti v športu.

Povzeto po: InBody Asia, The Importance of Phase Angle for Athletes’ Performance,  https://inbodyasia.com/blog/the-importance-of-phase-angle-for-athletes-performance/

Izjave InBody uporabnikov

“Uporaba InBody naprave je revolucionirala moje treninge. Zdaj lahko spremljam napredek svojih strank na natančen način in jim pomagam doseči svoje cilje.”
Bojan S., osebni trener
“InBody je revolucioniral našo raziskovalno delo. Odprl je vrata novim spoznanjem o telesni sestavi.”
Gregor S., športni znanstvenik
“Kot zdravnica cenim natančne informacije, ki mi jih daje InBody. Pomaga mi pri boljši oskrbi mojih pacientov.”
Ana K., zdravnica
“Z InBody sem lahko izboljšala svojo prehransko svetovalno prakso. Natančni podatki so ključni za uspeh!”
Eva H., dietetičarka
“Pri pediatriji je spremljanje telesne rasti otrok ključno. InBody naprava nam pomaga pri spremljanju otrokove telesne sestave in razvoja.”
dr. Sara Z., pediatrinja
“Navdušena sem nad natančnostjo InBody naprave pri spremljanju telesne sestave mojih pacientov. Pomagala mi je pri boljši diagnostiki in prilagajanju terapij.”
dr. Katarina, specialistka interne medicine

Kontakt

Imate vprašanja za nas? Kontaktirajte nas na spodnjih kontaktih, z veseljem vam bomo svetovali.

040 800 368

info@victus.si

Ta stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Podatki o piškotkih so shranjeni v vašem brskalniku in nam pomagajo prepoznati obiskovalca, ko se ponovno vrnete na našo spletno stran. Pri tem nam pomagate razumeti, kateri deli spletnega mesta so najbolj obiskani in uporabni. Vsi podatki so popolnoma anonimni!